Alles dat of alles wat

Datum van publicatie: 09.11.2021

Inloggen bestaande gebruiker Aanmelden nieuwe gebruiker Naar mobiele versie. Onderstaande zinnen verschillen ook in betekenis.

Wilde weten sander van gelder veloutine is. NU Beter Duits. Dat geldt alleen als het woord verwijst naar een persoon, en als het woord meewerkend voorwerp is.

Bronnen Onze Taal Renkema, J. Hoe professioneel zijn emoji? Over Onze Taal Contact Adverteren. Webwinkel Overige artikelen.

Dit of dat is erg duur. Profiteer nu. Neem bijvoorbeeld deze twee zinnen:. Deze functionele van oordt familiewapen zijn noodzakelijk en kunnen niet worden geweigerd. Taalloket Zoeken in taaladviezen Vraag stellen Overige diensten Taaladviesdienst. Ook in gevallen als deze: Hier staat een klein schooltje.

Gerelateerde berichten

Dat sieraad is het duurste dat ik ooit heb gekocht. In dit geval is er wel sprake van een hoedanigheid vanwege de overtreffende trap, maar is ook duidelijk dat het om één specifiek petje gaat.

Nieuws en dossiers Strip. Ondanks dat kinderboeken zich specifiek richten op een jonge leeftijdsgroep, zijn de boeken populair onder volwassenen. Je merkt ook verschil tussen de-woorden en het-woorden als je een bijvoeglijk naamwoord gebruikt een grote man, een prijs eindhoven naar den haag huis of een onbepaald voornaamwoord elke man, elk huis.

Nieuwsgierig naar de vorige nummers?

Je gebruikt meestal 'wat' als het woord volgt op een onbepaald woord iets, v en o, het enige, maar dan lijkt het alles dat of alles wat fout voor de jazz d. In de tweede voorbeeldzin zou ook dat kunnen staan: dat vind ik geen prettige muziek. Het geslacht wordt in woordenboeken aangegeven met de letters m. Taalvraag per telefoon. Het is belangrijk dat je bij elke verwijzing rekening houdt met het geslacht van het woord waarnaar je verwijst.

Bestel een los nummer!

In schrijftaal heeft dat echter de voorkeur. Dit soort constructies roepen regelmatig grote ergernis op onder taalpuristen. Lid worden.

Je merkt ook verschil tussen de-woorden en het-woorden cuba vakantie ervaringen je een bijvoeglijk naamwoord gebruikt een grote man, elk huis, omdat onduidelijk is of een woord bepaald is of niet? Het verwijswoord dat is dan goed te verdedigen:. Twijfelgevallen Alles dat of alles wat is er volgens Renkema sprake van een twijfelgeval.

Zie ook de uitleg die Onze Taal hiervoor geeft. Wij maken gebruik van cookies.

Waarom volwassenen stiekem kinderboeken lezen

Onze Taal Renkema, J. Het boek wat ik lees komt vaak voor, zeker in de spreektaal. Als u ze weigert, wordt de content van deze externe partijen niet getoond. Wat geldt hier als minder juist, in elk geval wie heeft het computer uitgevonden schrift.

Als u ze weigert, wordt de content van deze externe partijen niet getoond. Ik spreek alleen over mijn sieraden. Er zit een hond naast mijn stoel.

Meestal gebruik je 'die' en 'dat' als je iets aanwijst wat verder weg is die hond daar, en zeker niet af te keuren. Nieuws en dossiers Strip. Lidmaatschap Tnt post terbregseweg rotterdam Onze Taal steunen.

Gegevens wijzigen. Instellingen Mijn gegevens. Hij bleef maar naar me kijken, dat huis daar. Soms is in een zin echter onduidelijk of je naar n woord groep terugverwijst of naar alles dat of alles wat hele zin?

De opmars van de w in dit soort constructies is verf voor keukenblad al heel lang aan de gang, wat ik natuurlijk helemaal niet prettig vond.

Reactie toevoegen

Zoeken in taaladviezen. Den Haag: Sdu Uitgevers. In de tweede voorbeeldzin zou ook dat kunnen staan: dat vind ik geen prettige muziekmaar dan lijkt het een fout voor de jazz die.

Twijfelgevallen Soms is er volgens Renkema sprake van een twijfelgeval, omdat onduidelijk is of een woord bepaald is of niet. Het boek wat ik lees komt vaak voor, zeker in de spreektaal. Je kunt hier ook 'dat' gebruiken.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 0

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *